Tillagd i varukorgen

Vår guide om Oxfordskjortan

OxfordRedan samma år som företaget kom till föddes Boomerangs första Oxfordskjorta. Oxfordskjortan är en produkt som snabbt blev väldigt viktig för företaget och en produkt som ständigt är i rullning. Vi lägger hela tiden örat mot marken för att utveckla vår skjorta till perfektion. Tygets känsla, skjortans passform, kragens rörelse och manschetternas form har alltid vår fulla uppmärksamhet för att du ska få uppleva en hållbar Oxfordskjorta.

Vad är en Oxfordskjorta?

När du hör ordet oxfordskjorta så börjar du kanske tänka på randigt eller enfärgat bomullstyg i vitt och blått för både herr och dam. Mest troligt ser du kanske också framför dig en buttondown-krage och drar någonstans slutsatsen, med tanken på namnet, att den här skjortan har burits i dom fina skolkorridorerna på universitet Oxford. Det är nog inte en fel tanke i sig fast egentligen är det inte därför denna ikoniska skjortmodell fått namnet Oxfordskjorta.

Oxford är nämligen namnet på kvalitén eller närmare bestämt väven som tyget är tillverkat i. När man tillverkar Oxford så är det två parallella grova varpgarner som vävs samman med en väft i en teknik som kallas korgvävning. Detta arbete skapar en tredimensionell effekt med prickig känsla som framförallt syns väldigt tydligt i den randiga Oxfordskjortan. Förutom utseendet skapar korgvägen en gedigen och stadigt uttryck som håller en evighet både slitmässigt men också stilmässigt.


Vart kommer Oxfordskjortan ifrån?

Språngbrädan till vad som idag är ett utav våra mest älskade skjortmaterial Oxford hittar vi i hjärtat av Europas textilindustri, Skottland. Redan under 1800-talet togs Oxfordskjortan fram sida vid sida med varumärken som Harris Tweed och Johnstons of Elgin som är vida känd för sina högkvalitativa kläder och tyger. Fast formgivaren till Oxfordväven är ännu okänt. Kanske är det så att man inte förstod storheten av Oxfordtyget vid skapandet, eller att de var flera kloka huvuden som slogs samman. Allra helst vill vi dock tro att skaparen var ödmjuk inför sitt verk. För ett av många värdeord som Oxfordskjortan är ansiktet utåt för är ödmjukhet.


Varför heter väven Oxford?

Under den här tiden av klädhistorien så var det väldigt vanligt att skotska väverier hela tiden arbetade fram nya textilstrukturer. Några blev framgångsrika och andra blev med tiden förbisedda. Ett utav de skotska väverierna tog fram ett koncept som byggde på att de tyg som tillverkades skulle få namn efter populära universitet - Yale, Cambridge, Harvard och Oxford togs fram. Idag är det bara Oxford som finns kvar och de andra fick gå i graven ganska omgående på grund av dålig försäljning.


Varför är Oxfordskjortan så älskad?

När världen fick se Oxfordskjortan så sköt försäljningen i taket direkt. Det var helt enkelt kärlek vid första ögonkastet. Snabbt blev Oxford ett skjorttyget på allas läppar främst för att den både var formell och dressad samtidigt som den var enkel att bära och hantera. Tyget går att tvätta mycket, behöver nödvändigtvis inte strykas, blir bara bättre med tiden och är dessutom prisvärd. Under den här tiden var hållbarhet och kläder av största vikt och Oxford kvalade direkt in som ett hållbart tyg. Alla dessa komponenter spelar även såklart in varför Oxford är så populärt än idag och räknas till ett utav världens mest kända material för herr och dam.

TillverkningVår ekologiska Oxfordväv är tillverkad hos ett familjeägd vävproducent i Porto, Portugal. Den här vävproducenten har varit med ända sedan starten 1976. Samma fabrik syr sedan upp skjortorna och har i skrivande stund tillverkat över en miljon Boomerangskjortor. För oss är det här väveriet så mycket mer än bara en producent, det är en lång vänskap. Som en symbol för vår kärlek och passion för detaljer har vi tillsammans tagit fram en handgjord knapp som målas med en klassisk pensel i färgerna rött och grönt i gedigen Boomerang anda. Vår Boomerangknapp är ett stolt signatur du hittat på många av våra plagg ända sedan 1979 och är ett hantverk vi hoppas du värdesätter lika mycket som vi.

Oxfordskjortor för honom

Se alla produkter

Oxfordskjortor för henne

Se alla produkter