Tillagd i varukorgen

Så vårdar och bevarar du dina yllekläder 

– en guide för hållbara val

YllekläderVad kan vara mer välkommet under de kyliga månaderna än ett varmt och skönt ylleplagg? Men hur ser man till att dessa älskade textilier förblir både vackra och funktionella år efter år? Följ vår guide för att förlänga livet på dina yllefavoriter.

När är det dags att tvätta ditt ylleplagg?


Att tvätta ylle behöver inte vara en frekvent syssla. Faktum är att ylleplagg gärna tvättas bara en gång per år eller när de känns smutsiga eller börjar dofta mindre fräscht. Yllekläder som bärs nära kroppen kan behöva tvättas något oftare, men inte i närheten av så ofta som bomulls- eller syntetplagg. Innan du bestämmer dig för att tvätta, prova att borsta bort smuts och vädra plagget. Hjälper inte det, kan det vara dags för en tvätt.


Steg-för-steg: Handtvätta dina yllekläder


1. Förberedelse: Använd ljummet vatten, helst omkring 29-30 grader, och ett mildt ulltvättmedel. För kallt vatten är bättre än för varmt.


2. Tvätta varsamt: Blöt ned plagget i ungefär 10-20 minuter. Pressa sedan försiktigt för att lösgöra smutsen utan att skrubba eller vrida, så att plagget behåller sin form.


3. Byt vatten vid behov: Byt ut vattnet om det blir smutsigt och upprepa processen tills vattnet är klart.


4. Skölj noggrant: Skölj i rent vatten för att avlägsna eventuellt tvättmedel och kvarvarande smuts.


5. Torkning: Lägg plagget på en handduk och rulla ihop för att pressa ut vatten. Plantorka sedan i rumstemperatur, undvik höga temperaturer eller direkt värme.


Maskintvätt av yllekläder


För dem som föredrar maskintvätt, kom ihåg att detta inte är lika skonsamt som handtvätt. Använd ullprogrammet på låg temperatur utan centrifugering och ett ullanpassat tvättmedel. Undvik sköljmedel då det kan påverka ullens naturliga egenskaper.


Ullens underbara värld


Ylle är unikt med sina självrengörande och smutsavvisande egenskaper, tack vare fibrernas speciella struktur och lanolinet som naturligt avvisar smuts och fukt. Detta innebär att ylleplagg sällan behöver tvättas och kan behålla sin skönhet och funktion längre.


Förvaringstips


För att ylleplagget ska hålla formen, bör det förvaras vikt. Använd hängare för vävda ylleplagg som kavajer och byxor för att undvika deformation. För skydd mot mal, använd naturliga avskräckande medel som lavendel eller cederträ i garderoben.


Genom att följa dessa enkla steg kan du njuta av dina yllekläder säsong efter säsong, och samtidigt bidra till en mer hållbar garderob. Våra plagg är skapade för att vara långvariga följeslagare – precis som en varm och pålitlig vänskap.

Öland Stickad Tröja Lammull

1 799 SEK

Värmdö Stickad Tröja Lammull

2 färger

1 799 SEK

2 färger

RWS

Lambskär Stickad Kofta Lammull

2 199 SEK

Värmdö Stickad Tröja Lammull

2 färger

1 799 SEK

2 färger

RWS