Tillagd i varukorgen

Så tvättar du din dunjacka från Boomerang

TeknikAtt tvätta en dunjacka korrekt är avgörande för att behålla dess värmande egenskaper och förlänga dess livslängd. Här är en steg-för-steg guide för att tvätta din dunjacka på bästa sätt, baserat på vår kunskap om textilvård.

1. Förberedelse 

Kontrollera jackans tvättråd innan du börjar. Töm alla fickor och stäng alla dragkedjor och knappar.


2. Välj rätt tvättmedel

Använd ett milt tvättmedel som är avsett för dun eller ett speciellt dun-tvättmedel. Undvik starka tvättmedel, blekmedel och sköljmedel då de kan skada dunets och yttermaterialets egenskaper.


3. Maskintvätt

Ställ in tvättmaskinen på ett skonsamt program med kallt vatten. Ett fintvättsprogram eller program för handtvätt är att föredra. Lägg in jackan ensam i maskinen för att undvika trängsel och skador på dunet.


4. Torkning 

Dunjackor bör torktumlas på låg värme tillsammans med tennisbollar eller speciella torkbollar. Bollarna hjälper till att bryta upp dunet så att det återfår sin fluffighet. Kontrollera jackan regelbundet under torkprocessen och fluffa till den för hand för att fördela dunet jämnt.


5. Fluffa dunet

När jackan är torr, ta ut den från torktumlaren och fluffa till den ordentligt för hand. Detta hjälper till att återställa volymen på dunet.


6. Lufttorkning

Häng gärna ut jackan på en luftig plats för ytterligare torkning och luftning innan du använder den igen.


Kom ihåg att frekvent tvätt av dunjackor kan minska deras livslängd, så försök att tvätta dem bara när det verkligen behövs. Små fläckar kan ofta tas bort med en fuktig trasa och lite tvättmedel, vilket kan vara ett bättre alternativ för jackans livslängd och miljön.