Tillagd i varukorgen

En fläck på dina kläder?

Fläck på dina kläder?En olycklig fläck behöver inte innebära slutet för ditt favoritplagg. I denna guide tar vi dig igenom hur du effektivt hanterar några av de mest vanliga fläckarna, och ger dina kläder nytt liv. Alla känner vi till den där obehagliga känslan när en fläck dyker upp på vår älskade vita skjorta. Men misströsta inte! Många fläckar kan tas bort med enkla knep. Här är våra bästa tips för att rädda situationen.

Bär

Om ditt plagg tillåter, prova att lägga det i kokande vatten. Alternativt, applicera vitvins- eller äppelvinäger på fläcken och låt verka en stund innan du tvättar med tvål.


Blod

Kalla vatten är hemligheten bakom att få bort blodfläckar. Blöt upp fläcken med kallt vatten och flytande tvättmedel, låt verka och tvätta sedan som vanligt. Varma temperaturer får blodet att koagulera och blir svårare att tvätta bort.


Bläck

Fläckar av bläck kan behandlas med galltvål och vatten. Upprepa tills bläcket inte längre avger färg, och tvätta sedan plagget som vanligt. Även alkoholbaserade rengöringsmedel eller hårspray kan appliceras försiktigt för att lösa upp fläcken innan tvätt.


Rödvin

För att tackla en rödvinsfläck, börja med att blötlägga fläcken i tvålvatten blandat med lite ammoniak. Skölj därefter i ljummet vatten och tvätta som vanligt, anpassat efter plaggets tvättråd.


Choklad

Börja med att skrapa bort så mycket choklad som möjligt. Tvätta sedan med ett blekmedelsinnehållande tvättmedel vid den högsta tillåtna temperaturen för plagget.


Fett

Fettfläckar kan ofta avlägsnas genom att tvätta plagget i dess högsta tillåtna temperatur. Galltvål eller ett specialmedel för fläckborttagning kan också användas om tvätten inte räcker till.


Gräs

Gräsfläckar kan ofta tvättas bort genom att tvätta plagget i dess högsta rekommenderade temperatur. Om fläcken sitter kvar, applicera galltvål direkt på fläcken och tvätta igen.


Kaffe och te

Dessa fläckar är vanliga men kan vara svåra att få bort, särskilt om de får torka in. Förbehandling med ett fläckborttagningsmedel eller blötning i kallt vatten följt av tvätt kan hjälpa.


Tuggummi

Frys plagget för att stelna tuggummit, vilket gör det lättare att bryta bort. Använd lacknafta för att ta bort eventuella rester och tvätta sedan som vanligt.


Läppstift

Behandla fläcken med flytande tvättmedel och tvätta. Om fläcken kvarstår, applicera lacknafta och tvätta igen.


Stearin

Låt stearinet stelna och skrapa sedan bort det försiktigt. Använd läskpapper och ett strykjärn för att absorbera det resterande stearinet, följt av lacknafta och tvätt för att fullständigt avlägsna fläcken.


Svettfläckar

Kan ge både missfärgningar och odör. Förbehandla med en lösning av vatten och vitvinsvinäger eller använd ett specialmedel för svettfläckar innan tvätt.


Smink 

Foundation, mascara och ögonskugga kan vara särskilt svåra att få bort. Förbehandling med ett lämpligt lösningsmedel eller makeupremover före tvätt rekommenderas.


Tomat

Tomatfläckar behöver inte vara en permanent påminnelse om en måltid gången. Efter att ha skrapat bort överskottet, blötlägg området med kallt vatten. Ett förbehandlingssteg med galltvål eller fläckborttagningsmedel innan du tvättar plagget.

Fläck på dina kläder?Genom att följa dessa råd kan du enkelt ta hand om olyckliga fläckar och hålla dina kläder i toppskick. Kom ihåg, snabb åtgärd är nyckeln till framgång när det gäller fläckborttagning. Våra kläder är designade för att hålla länge, och med rätt vård kan de göra just det.